Lai gan Lieldienas pagājušas, ievietoju nelielas atskaņas uz šiem svētkiem. OLAS!

Tā kā šogad svētkos bijām mājās Rīgā, nekādus zaļumus olu krāsošanai nebiju ievākusi. Tradicionālajai krāsošanai sīpolu mizās izmantoju dažādus graudus, dziju un no līmpapīra izgrieztus šablonus.

Lūk, mani favorīti!

Zaķa kungs, kuru ieguvu uzlīmējot uz nevārītas olas no līmpapīra izgrieztu šablonu.

Ķēžu ola, kuru ieguvu no aptītas rupjas vilnas dzijas. Ideja bija iegūt dzijas krāsu, bet ieguvu dzijas faktūru. :c)

Zorro ola, kura arī radusies nejauši, aptinot ap olu dziju.

Tāpat izlēmu pamēģināt tā saukto ukraiņu metodi ar vasku, kura aprakstīta šeit. Man gan tas bija ļoti ātrais variants un neizdevās tik skaistas, precīzas līnijas. Varbūt arī tāpēc, ka izmantoju kausētu sveci (man nezināma sastāva), nevis īstu vasku. Manas olas izdevās diezgan psihodēliskas! :c)

Pagatavošanas process īsumā:

Novāra olas (man bija baltās). Sagatavo pārtikas krāsvielu šķīdumus (pirku, šķiet, Supernetto vai Rimi 6 dažādu krāsu tabletes). Ūdens peldē izkausētā vaskā iemērcē to olas daļu, kuru grib pasargāt no krāsas. Ļauj vaskam nožūt (tas notiek ātri). Iegremdē olu vēlamajā krāsā uz ~5 min. Velk ārā no krāsas. Nosusina. Pēc vēlmēm atkārto šo pašu procesu, lai iegūtu dažādu krāsu svītras. Piemēram, balti-zili-oranžajai olai vispirms vēl baltai vienu galu iemērcu svecē, tad oranžajā krāsā. Pēc tam (nenoņemot iepriekš uzlikto vasku) iemērcu otru (oranžo) galu svecē un tad liku zilajā krāsā. Kad tas paveikts, noņem visas vaska kārtas un saņem pārsteigumu.

Un visbeidzot mūsu olu groziņā bija pašas dabas krāsotas olas – paipalu oliņas, kuras bija paredzētas manam dēliņam!

Šķiet tik maz olas pa šiem svētkiem nekad vēl nebiju apēdusi. Veselu – 1! :c) Vairāk olas apēdu jau pāris dienas pēc svētkiem, kad vajadzēja likvidēt palikušās olas. Pagatavoju tunča salātus. Saplucina ķīnas kāposta lapas, sagriež gurķi, tomātu, sarkano sīpolu, pieber melnās olīvas. To visu sajauc. Izkārto lēzenā šķīvī vai bļodā. Pārlej nedaudz majonēzes. Vienmērīgi izliek tunci gabaliņos savā sulā. Olu sadala 1/4 vai 1/8 (atkarīgs no olas lieluma un cik lielus kumosus gribas bāzt mutē) un liek virs tunča. Olas pārlej vēl nedaudz ar majonēzi. Ātri, sātīgi un garšīgi!