Šonedēļ manam dēliņam bija vārda diena. Otrā. Pagājušogad viņš bija vēl pavisam maziņš un neko daudz nesaprata no tā, ka tiek rīkotas svinības un nestas dāvanas. Taču šogad liels bija viņa pārsteigums un prieks, kad no rīta, iznākot no guļamistabas, ieraudzīja balonus un karodziņu virteni pie dzīvojamās istabas sienām. Kad vēl izstāstīju, ka tas viss un vēl dāvaniņa komplektā paredzēta viņam, jo šodien viņa vārda diena, tad dēliņš bija lepns un smaidīgs bez gala. Es arī! :c)

Ar karodziņu virteni gan neizdevās īsti kā iecerēts, jo izrādās, ka man mājās nebija atrodami spilgtu, krāsainu audumu atgriezumi. Gribējās jau košākus tos burtus, bet izlīdzējos ar to, kas bija. Līdz nākamajai reizei jāaizbrauc pašiverēt pa mammas audumu atgriezumu miskasti. :c)

 

Bet vispār šo ierakstu veidoju, lai sev piefiksētu dažas receptes no svētku viesībām. Gatavoju tartes. Jā, tieši ar „a”! Tas ir smilšu mīklas pīrāgs ar dažādiem pildījumiem. Es gatavoju 2 veidu sāļās tartes.

Bet vispirms par sāļo smilšu mīklu. Nebiju to nekad gatavojusi un līdz ar to baidījos no tā, kas un vai vispār sanāks. Recepti ņēmu šeit . Sanāca un pat ļoti labi!

Sastāvdaļas:

  • 220 g miltu
  • 1 vidējas olas dzeltenums
  • 160 g sviesta, auksts, sakapāts vai sarīvēts
  • naža gals sāls
  • 2 ēd.k. auksta ūdens

Pagatavošana:

Traukā iesijā miltus ar sāli. Pievieno sviestu un ar pirkstu galiem beržot izveido rīvmaizei līdzīgu masu. Pievieno olas dzeltenumu un 2 ēdamkarotes auksta ūdens. Samaisa. Izveido mīklas bumbu, kuru liek ledusskapī uz vismaz 1h. Oriģinālajā receptē teikts, ka nevajag pārlieku daudz un stipri mīcīt, jo mīkla var sanākt ļoti cieta.

Sīkāk par pamatnes sagatavošanu var palasīties šeit .

Pildījumus taisīju 2 veidu:

  1. šķēlītēs rīvēts ķirbis + žāvēta gaļa + rīvēts cietais siers + pārliets ar 250 ml saldā krējuma, kurš sakults ar 3 olām, sāli un pipariem
  2. sviestā apcepts šķēlītēs sagriezts puravs + rīvēts cietais siers + pārliets ar 250 ml saldā krējuma, kurš sakults ar 3 olām, sāli un pipariem

 

Garšīgi, garšīgi!!! Pa galvu jau rosās citas versijas, ko likt kā pildījumu. Tas nozīmē, ka šo pīrāgu noteikti cepšu vēl. Un jo ilgāk nepieslēgs apkuri, jo biežāk! :c)