Tā nu ir sagadījies, ka man ir lielisks kolēģis ar daudz ķirbjiem krājumā un ģimeni, kurai ķirbji ne visai garšo. :c) Tad nu es šad tad tieku pie kāda iesākta ķirbja tūlītējai pārstrādei.

Pagājušajā nedēļā iegūtais tika izmantots 3jos veidos.

 

Ķirbju biezzupa (no Rimi recepšu lapiņas – Lapsa virtuvē)

 

Sastāvdaļas (zemāk minētas sastāvdaļas un daudzumi no lapiņas, taču es tās liku uz aci):

 

Ķirbis – 300 g

Ūdens ~1 l

Selerijas kāti – 3 gab.

Purava baltā daļa

Pētersīļa sakne – 1 gab. (priekš manis atklājums, jo līdz šim to dārzeņu nodaļā nepelnīti biju ignorējusi)

Ingvera sakne – 1 īkšķa gals

+ liku arī selerijas sakni

Olīveļļa – 1 ēd.k.

Siers Dzintars – 1 pac.

Sāls

Kaltēti čili pipari (nebija, neliku)

Ķirbju sēklas – 50 g

Diedzētas sinepju sēklas – 1 pac. (nebija, neliku)

Zilais siers Dor blue – 200 g

 

Pagatavošana:

 

Ķirbi, selerijas kātus un visas saknes sagriež gabaliņos un liek vārīties. Pievieno sāli un čili piparus (ja ir). Kad sāk vārīties, pielej olīveļļu. Kad dārzeņi mīksti, sablenderē tos, pievieno kausēto sieru. Uzvāra. Pasniedz ar iedrupinātu zilo sieru, ķirbju sēklām un dīkstiem.

Šī ir mana pēdējā laika iecienītāka biezzupas recepte, jo tai ir bagātīga garša (citreiz ķirbju biezzupa izdodas tāda pliekana) un zilais siers ir kā punkts uz „j”.

Esmu zilā siera vietā likusi arī sviestā apceptas tīģergarneles ar pievienotiem ķiplokiem, pa šļukai sojas mērces un ābolu etiķa. Ņammīīī!

 

Ķirbju-ķiploku kakiņas jeb mezgliņi

 

Oriģinālā recepte šeit. Vairākas sastāvdaļas man bija svešas (piem., agaves nektārs), tādēļ zemāk pierakstu, kā pielāgoju, gatavoju no man pieejamām sastāvdaļām.

 

Sastāvdaļas:

 

1 gl. silts ūdens

2 ¼ tējkarotes sausā rauga

2 ēd.k. medus

1/2 gl. ķirbju biezeņa

2 ēd.k. + 1/3 gl. olīveļļa

1 ½ tēj.k. sāls

3 ½ gl. miltu

3 ķiploka daiviņas

½ tējk. sausā oregano jeb raudenes

Sāls, pipari

 

Pagatavošana:

 

Siltā ūdenī ieber sauso raugu. 10 min. ļauj nogatavoties. Pievieno medu, 2 ēd.k. olīveļļu un ķirbja biezeni. Samaisa.

Lielā bļodā samaisa miltus (es tos vienmēr sijāju) un sāli. Vidū izveido bedri, kurā ielej slapjās sastāvdaļas. Visu maisa kopā un mīca ar rokām līdz veidojas elastīga, bet ne ķēpīga mīkla (nu, šito posmu es laikam palaidu garām). Gatavo mīklas bumbu apsmērē ar olīveļļu un liek citā bļodā (iesmērētā ar olīveļļu). Apsedz ar mitru dvieli (hm, no bērnības gan neatceros, ka mamma vai vecmāmiņa būtu segušas tieši ar mitru dvieli…) un ļauj uzbriest ~2 h.

Kad mīkla uzrūgusi, ņem apmēram ēdamkarotes izmēra bumbiņu, izrullē desiņu un sasien mezgliņu. Nu, šitas man nu nekādi neizdevās, tāpēc taisīju kakiņas. :cP Bet domāju kādreiz šo noteikti atkārtot un sasiet arī mezgliņus, lai ir skaisti! :c) Cep 220oC apmēram 10-15 min.

Karstus, tikko izņemtus no krāsns apsmērē ar maisījumu = 1/3 gl.olīveļļa + saspiests ķiploks + sāls + pipari + raudene.

 

Man laikam raugs bija k-kāds ne tāds un sanāca ne visai garšīga mīkla, jo varēja just rauga garšu. Tas taču ir atkarīgs no rauga, vai ne? Bet kopumā man garšoja un krāsa – tik skaisti oranža!

 

Ķirbju kēksiņi ar valriekstiem

 

Oriģinālā recepte šeit.

 

Sastāvdaļas:

 

2 gl. miltu
2 tējk. cepamais pulveris
1/4 tējk. soda
3/4 tējk. malts kanēlis
1/2 tējk. malts ingvers
šķipsna malta muskatrieksta
8 tējk. sviesta (~100 g)
1/2 gl. cukura
1/4 gl. brūnā cukura
2 lielas olas
vaniļas ekstrakts (receptē 1/2 tējk., man – uz aci vaniļas cukurs)
3/4 gl. ķirbju biezeņa
1/4 gl. kefīra
1/2 gl. rozīnes (neliku)
1/2 gl. smalcinātu valriekstu (liku ~1 sauju)
1/4 tējk. sāls

 

Pagatavošana:

Sajauc kopā sausās sastāvdaļas – miltus, garšvielas, sāli, cepamo pulveri un sodu.

Citā traukā saputo sviestu ar cukuriem līdz kļūst gaišs un gaisīgs. Pievieno olas un vaniļas cukuru. Puto vēl ~5 min. Samazina miksera ātrumu uz mazāko, pievieno kefīru un ķirbju biezeni. Samaisa kārtīgi. Pievieno riekstus, (rozīnes), miltus. Vēlreiz kārtīgi visu sajauc kopā. Liek mazajās kēksu formiņās, pārkaisa ar ķirbju sēklām (man nebija, tādēļ pārkaisīju ar saulespuķu sēklām) un cep 200oC apmēram 25-30 min.

 

Šie izdevās lieliski un bija mīksti arī otrajā dienā.

 

Starp citu! Kā var operatīvi nomizot ķirbju sēklas?